Jadłospis
JADŁOSPIS
Data |
Śniadanie 1 |
Śniadanie 2 |
Obiad |
22.04.2024 poniedziałek
|
Chleb 7 ziaren z mozarellą, rukolą, pomidorem, awokado, owsianka na mleku (gluten, mleko), pół banana, herbata z cytrynką |
Jogurt z chia i granolą czekoladową, konfitura z malin-wyrób własny (gluten, mleko) |
Zupa grysikowa (seler), natka pietruszki, makaron spagetti z sosem bolognese i parmezanem, ogórek kiszony (gluten, mleko), kompot |
23.04.2024 wtorek |
Bułka dyniowa z szyneczką wiejską na sałacie, z ogórkiem i szczypiorkiem (gluten, mleko), pół jabłka lub gruszki, kawa zbożowa |
Weka z serem białym żurawiną i morelą na słodko, mandarynka, (gluten) herbatka zielona |
Zupa fasolowa z makaronem (seler), natką pietruszki, ziemniaki z koperkiem, kotlet schabowy, marchewka z groszkiem, (gluten, jaja, mleko), kompot |
24.04.2024 środa |
POZNAJEMY Croissant z konfiturą truskawkową, jogurt owocowy, kawa zbożowa- karmelowa (mleko), winogrona |
KUCHNIĘ Sałatka nicejska na kanapce - tuńczyk, jajka na twardo, rzodkiewka, oliwki (gluten, mleko) napar owocowy |
FRANCUSKĄ Francuska zupa cebulowa (seler) z grzankami serowymi, wołowina po burgundzku z makaronem i szparagami zielonymi, kompot
|
25.04.2024 czwartek
|
Płatki czekoladowe z mlekiem, bułka kajzerka z pastą z soczewicy czerwonej, ogórek świeży (gluten,sezam) herbata miętowa z cytryną |
Grzanka z salami, serem, keczup, sok warzywno- owocowy (gluten, mleko) |
Zupa krem z papryki (seler), (gluten) z groszkiem ptysiowym, ryż paraboliczny, gulasz drobiowy w sosie szpinakowym, fasolka żółta i zielona z masłem, kompot |
26.04.2024 piątek |
Mleko z makaronem zacierka, chleb wieloziarnisty ze schabem pieczonym, ogórek świeży, sałata, szczypiorek, kakao (gluten, mleko) |
Bułka babuni z masłem czekoladowo- orzechowym-wyrób własny, mleko (gluten, orzechy, mleko) |
Zupa pieczarkowa z kaszą, zabielana, ziemniaki, ryba panierowana, surówka z młodej kapustki, (seler, mleko, gluten, jaja) kompot |
Kaloryczność podawanych w przedszkolu posiłków oraz szczegółowy wykaz wartości odżywczych,
znajdują się do wglądu u intendenta.
Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są alergeny oraz składniki,
które powodują alergie lub reakcje nietolerancji.
Poniższe produkty i substancje, zgodnie z Zarządzeniem II, Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
Alergeny
Gluten: pieczywo, mąka, płatki, makarony, kasze oraz produkty z nich wytworzone
Mleko: mleko oraz produkty z niego wytworzone (sery, śmietana, kefiry, jogurty, maślanka)
Jajka: jajka oraz produkty z nich wytworzone
Ryby: ryby oraz produkty z nich wytworzone
Orzechy: orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe, orzechy ziemne, nerkowce
Seler: seler oraz produkty z niego wytworzone
Gorczyca: gorczyca oraz produkty z niej wytworzone
Soja: soja oraz produkty z niej wytworzone