Jadłospis
JADŁOSPIS
Data |
Śniadanie 1 |
Śniadanie 2 |
Obiad |
20.05.2024 poniedziałek |
Bułka graham (gluten) z szynką wiejską na sałacie zielonej z pomidorem i szczypiorkiem, jabłko, kakao (mleko) |
Kasza manna na gęsto z truskawkami, ciastko z ziarnami (gluten) |
Brokułowa z kaszą (seler) i z natką pietruszki, ziemniaki z koperkiem, udko pieczone w przyprawach, surówka z marchewki z jabłkiem, kompot |
21.05.2024 wtorek |
Chleb wieloziarnisty z serem żółtym papryką i kiełkami rzodkiewki, na sałacie, mandarynka, mleko do picia (gluten, mleko) |
Jabłko pieczone z żurawiną, wafle ryżowe, herbatka zielona |
Zupa z młodych warzyw (seler) z makaronem, zabielana (gluten, mleko), kasza gryczana biała, gulasz wołowy, surówka z selera z rodzynkami, ze śmietaną, kompot |
22.05.2024 środa |
POZNAJEMY
Jogurt grecki z miodem i orzechami włoskimi oraz brzoskwiniami, weka z masłem, płatki czekoladowe z mlekiem |
KUCHNIĘ
SPANAKOPITA- grecka zapiekanka ze szpinakiem, suszone figi, lemoniada arbuzowa |
GRECKĄ
FASOLADA zupa grecka w wiejskim stylu Suvlaki z ziemniaczkami greckimi, tzatziki , sałatka grecka, kompot |
23.05.2024 czwartek |
Bułka kajzerka (gluten) z humusem paprykowym-wyrób własny, mleko z płatkami kukurydzianymi, owoc, kakao (mleko) |
Weka (gluten) z serkiem białym ricottą waniliową ( mleko), sok jednodniowy, warzywno- owocowy |
Zupa grysikowa (seler) z zieleniną, Łazanki z mięsem i wędlinką, ogórek kiszony ( mleko), kompot |
24.05.2024 piątek |
Chleb 7 ziaren z tuńczykiem, jajkiem na twardo (gluten, jaja, ryba) i cebulką oraz ziarnami słonecznika, pół gruszki, herbatka miętowa |
Mus z awokado - wyrób własny (awokado, mleko kokosowe, miód, kakao) |
Z- upa ziemniaczana na wędzonce z zieleniną, racuchy (gluten, jaja) z jabłkami posypane cukrem pudrem z kleksem jogurtu i malinami, kompot |
Kaloryczność podawanych w przedszkolu posiłków oraz szczegółowy wykaz wartości odżywczych,
znajdują się do wglądu u intendenta.
Wytłuszczonym drukiem zaznaczone są alergeny oraz składniki,
które powodują alergie lub reakcje nietolerancji.
Poniższe produkty i substancje, zgodnie z Zarządzeniem II, Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji.
Alergeny
Gluten: pieczywo, mąka, płatki, makarony, kasze oraz produkty z nich wytworzone
Mleko: mleko oraz produkty z niego wytworzone (sery, śmietana, kefiry, jogurty, maślanka)
Jajka: jajka oraz produkty z nich wytworzone
Ryby: ryby oraz produkty z nich wytworzone
Orzechy: orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe, orzechy ziemne, nerkowce
Seler: seler oraz produkty z niego wytworzone
Gorczyca: gorczyca oraz produkty z niej wytworzone
Soja: soja oraz produkty z niej wytworzone